Augsnes reakcija (pHKCl) var būt skāba (pH KCl < 7), neitrāla (pH KCl ~7) vai bāziska (pH KCl >7).
Katram kultūraugam prasības augsnes reakcijai ir atšķirīgas. Vēlamais pH KCl
7,0 – 7,57 bietes, kāposti, lucerna;
6,0 – 7,00 kvieši, mieži, kukurūza, rapsis, zirņi, pupas, āboliņš, amoliņš, gurķi, sīpoli;
5,5 – 6,00 rudzi, auzas, stiebrzāles, redīsi, burkāni, tomāti;
5,0 – 6,0 kartupeļi, lini;
4,2 – 5,2 atsevišķi kultūraugi (krūmmellenes, dzērvenes).
Skābās augsnēs lielākajai daļai kultūraugu veidojas neefektīva sakņu sistēma, mazinās augsnes kopējā bioloģiskā aktivitāte, daļa barības elementu augiem kļūst grūti izmantojami.
Augsnes skābumu samazina, augsni kaļķojot. Lai noteiktu optimālo kaļķošanas normu, jāņem vērā augsnes granulometriskais sastāvs, organiskās vielas saturs un pHKCl. Arī pēc kaļķošanas augsnes pakāpeniski paskābinās, tāpēc kaļķošana jāatkārto.